Dr. İsmail Hakkı Oran Kimdir?

Dr. İsmail Hakkı Oran Kimdir?

Dr. İsmail Hakkı Oran 1925 yılında Isparta ili merkezinde doğdu. Dört kardeşin en küçüğüydü. Babası bir zanaatkar olup kundura çalıştırırdı ve aynı zamanda da Hüseyin Bey Camii'nin gönüllü olarak imam-hatipliğini yapardı. Dr.Oran ilk ve ortaokulu Isparta'da bitirdi. O tarihte Isparta'da lise olmadığı için Antalya Lisesi'ne kaydoldu. 1945 yılında liseden mezun oldu ve aynı yıl içerisinde imtihanları kazanarak İstanbul Tıp Fakültesine yerleşti. 1951 yılında Tıp fakültesinden mezun olarak askerlik dönemine kadar Isparta'da çalıştı. Askerliğini Gelibolu 2. İstihkam Taburu Tabibi olarak yaptı. Terhis olduktan sonra 1954 yılında Gemerek ilçemizde hükümet tabibi olarak göreve başladı. İlçeye gelişinin 5.yılında ilçe halkımıza halı dokumacılığı öğretmek amacıyla bir Halıcılık Teşkilatı kurdu. Yaklaşık 30 köyümüze bu teşkilat aracılığı ile halı dokumayı öğretti. Çiftçinin ürününü değerlendirmek için Gemerek'te un fabrikası tasarlayıp kurdu. 1966 yılında 7 kişi ile birlikte bir kolektif şirket kurdu ve çalıştırmaya başladı. 1964 yılında Yeniçubuk kasabası civarındaki linyit madenlerini işletmek adına Madencilik Ltd. şirketini kurdu. 1972 yılında Nevşehir ili Kalaba kasabasında bir un fabrikası kurdu. Fabrikanın ismi Köroğlu Un Fabrikası olarak belirlendi. 150 Tonluk bu şirket Almanya'da çalışan 15 işçi tarafından finanse edildi. Tüm bunları yaparken Gemerek ilçesinde doktorluk vazifesine de devam etti. Hayatı boyunca en büyük manevi destekçisi eşi oldu. Dr. İsmail Hakkı Oran'ın 2 erkek bir kız çocuğu oldu. Oğulları şu an mühendis, kızı ise avukat olarak İstanbul'da ikamet etmektedirler. 1998 yılında ise ilçemize kendi ismini verdiği Dr.İsmail Hakkı Oran İlköğretim Okulunu yaptırdı. Okulumuzun yapım sürecinde Dr. İsmail Hakkı Oran şunları söylemiştir:

"Huzur içerisinde Cumhuriyet'imizin bekçisi olarak yaptırmaya başladığım 12 derslikli ve 2 katlı ilköğretim okulu ile meşgulüm. Ülkeme sahip çıkacak ve ülkemi yüceltecek hayırlı evlatların okulumda yetişmesini temenni ediyorum."

 

Dr. İsmail Hakkı Oran 12 Temmuz 2011 tarihinde hayata gözlerini yummuştur. Kendisine tüm emek ve gayretleri için, ilçemize kazandırdığı maddi ve manevi değerler için teşekkür ederiz. Şükranla ve rahmetle anıyoruz.

06.08.2023 118